fbpx
Renovatie van bedrijfspanden | Asbest verwijderen, dakrenovatie, gevelrenovatie en meer!
Door: Michael Hoogenraad
Op: 30 September 2017

Wat is asbest

Wat is asbest? Het woord ASBEST is afgeleid van het Griekse woord ASBESTOS wat onverwoestbaar betekend. Omdat asbest deze eigenschap heeft was het een heel geschikt product voor diverse toepassingen in de bouw. Het heeft een grote treksterkte en een grote slijtvastigheid, het is bestand tegen hoge temperaturen, logen, zuren en het heeft een isolerend vermogen en is goed te verweken met ander producten. Asbest bleek buiten dat het duurzaam is ook heel goedkoop, hierdoor was het een veel gebruikt product in de bouw.

Wat is asbest nu écht?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Zuiver asbest kan worden gebruikt in bijvoorbeeld stof, papier, cement, plastic en andere materialen om ze sterker te maken.

Asbest werd met of zonder een bindmiddel verwerkt in een groot aantal producten. Vaak werd asbest gecombineerd met een bindmiddel zoals cement, karton, lijm of gips. Soms zijn er in één product meerderde soorten asbest verwerkt. Vaak wordt in de loop van der tijd het bindmiddel aangetast en soms vergaat het zelfs helemaal.

Soorten asbest

Nu we weten was asbest is zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten asbest. Asbest verwijst naar zes unieke mineralen – chrysotiel, amosiet, crocidoliet, anthophylliet, tremoliet en actinoliet – die behoren tot de serpentijn- en amfiboolfamilies. Er zijn verschillende toegepaste vormen: wit asbest (chrysotiel), blauw asbest (crocidoliet) en bruin asbest (amosiet).

Wit asbest

Chrysotiel (wit asbest) is de meest gebruikte vorm van asbest. Het is te vinden in de daken, muren en vloeren van huizen en bedrijfspanden. Maar producenten gebruikten ook chrysotiel asbest in remvoeringen voor auto’s, pakkingen en ketelafdichtingen en isolatie voor buizen, leidingen en apparaten.

Bruin asbest

Amosiet (bruin asbest) werd het meest gebruikt in cementplaten en buisisolatie. Het komt ook voor in isolatieplaten, plafondtegels en thermische isolatieproducten.

Blauw asbest

Crocidolite (blauw asbest) werd veel gebruikt om stoommachines te isoleren. Het werd ook gebruikt in spray-on coatings, buisisolaties, kunststoffen en cementproducten.

 

Share This