fbpx
Renovatie van bedrijfspanden | Asbest verwijderen, dakrenovatie, gevelrenovatie en meer!
Door: Michael Hoogenraad
Op: 10 October 2017

Asbest herkennen

De herkomst van asbest

Asbest herkennen? Om asbest te herkennen is het handig om iets te weten over de herkomst van asbest. Asbest werd jarenlang in alle continenten gewonnen. Zelfs de Romeinen gebruikte al asbest in verschillende bouwwerken.

Tussen 1940 en 1993 is er in Nederland veel gebruik gemaakt van asbest in de bouw. Rond 1930 werd al bekend dat ASBEST schadelijke gevolgen had op de gezondheid. Toch werd de verkoop in Nederland pas helemaal verboden in 1993.

De mijnen waar asbest gedolven wordt bevinden zich in: China, Canada, Zimbabwe, India, Colombia, Brazilië, Argentinië, Afghanistan, Iran, Rusland, Kazachstan, Servië en Pakistan.

Asbest herkennen, bevat mijn dak van asbest?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Zijn de golfplaten op mijn dak van asbest? Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of de golfplaten in uw dak asbest bevat. Onderstaand vind u meer informatie over het asbest verbod en het herkennen van asbest aan de hand van coderingen.

Asbestverbod 2024

Verzekering dekken in veel gevallen de asbest daken niet meer, maar hoe weet je nou of je te maken hebt met asbesthoudende golfplaten of asbestvrije golfplaten. Immers, de kenmerkende vorm en de afmeting zijn veelal identiek. Wij geven u een aantal tips.
Vanaf 1 januari 1994 mogen er geen asbesthoudende golfplaten meer gebruikt worden in Nederland. Zijn de platen gemaakt na deze datum dan zijn de platen asbestvrij. Maar hoe kun je hierachter komen?

In golfplaten zit vaak een codering gedrukt. Hieronder een overzicht van coderingen van asbestvrije en asbesthoudende platen. De coderingen zitten op de buitenkant vaak aan de rand van een golfplaat. Soms zit de code onder een andere golfplaat, kijk daarom altijd op de kopse kant van een dakvlak, de kans dat u de code aantreft is hier het grootst.

Codering en afkorting asbestvrije golfplaten

  • NT New Technology
  • AF Asbestos Free (Asbest Frei)
  • AFM Asbestos Free Material (Asbest Freies Material)
  • NA Non Asbestos
  • AP Amiante Pas
  • AV Asbest Vrij

Codering en afkorting asbesthoudende golfplaten

  • AT Asbestos Technology
  • NF Non Friable (hechtgebonden)
  • CAF Compressed Asbestos Fibres

De coderingen zijn vaak aangevuld met een productiedatum. Is dit na 1 januari 1994 dan zijn de platen asbestvrij. Soms staat er ook KOMO of ETERNIT op een golfplaat, deze termen zeggen niks over asbest, het kunnen asbestvrije of asbesthoudende platen zijn.

Documenten raadplegen

Verder kunt u altijd oude documenten raadplegen bijv. tekeningen of bestekken. Het type dakbedekking wordt vaak genoemd op de tekeningen of in het bestek. De afkorting welke veel op tekening wordt gebruikt is ABC-golfplaat, dit staat voor Asbest Cement en is dus asbesthoudend. Verder kunt u uiteraard oude leveringsbonnen controleren op datum.

Bij twijfel over uw asbest dak, altijd een materiaalanalyse laten uitvoeren

Mocht de code niet (goed) leesbaar zijn laat dan een materiaalanalyse uitvoeren door een gecertificeerd bureau, dit geeft u 100% uitsluitsel. Voor meer info bel 06-24243878

Share This