fbpx
Renovatie van bedrijfspanden | Asbest verwijderen, dakrenovatie, gevelrenovatie en meer!
Door: Ronald Barten
Op: 9 April 2018

Verzekering asbest en de gevolgen voor de eigenaar van een asbestdak

Naarmate we dichterbij komen aan het verbod op asbestdaken per 1 januari 2024 veranderen de voorwaarden van  de verzekeringsmaatschappijen. Eén voor één volgen de verzekeringsmaatschappijen elkaar op als het gaat om de dekking en acceptatie van onroerend goed met een asbest dak. 

Acceptatie verzekering asbest

Bij acceptatie van nieuwe verzekeringen zien we dat het meer regel dan uitzondering is dat de opstanden niet meer in dekking genomen worden. Vaak eist de maatschappij, dat willen ze het object in dekking nemen, dat eerst het asbest dak gesaneerd moet zijn. Buiten de verzekering is het ook de bank die soort gelijke eisen stelt. Ook bij herfinanciering of taxatie wordt er streng naar asbest gekeken. Hier geldt dan ook de regel; eerst het asbest verwijderen voordat de financiering of verzekering kan worden afgesloten.

Is dit nu allemaal terecht?

Een verzekering heeft als primair doel zijn cliënt schadeloos te stellen na een brand of een calamiteit. Hij behoort zijn cliënt in dezelfde financiële situatie te brengen als voor de geleden schade. Nu kan je je afvragen is het terecht dat de verzekering moet uitkeren na een calamiteit voor een dak dat binnen enkele jaren toch al gesaneerd moet worden. Is een herbouw vergoeding dan wel terecht of moet er rekening gehouden worden met een afschrijving naar 2024 toe?

Dit laatste gebeurt dus meer en meer en hiervan worden de eigenaren dan ook met regelmaat door de maatschappij schriftelijk op de hoogte gesteld. De verzekeringsmaatschappijen houden hiervoor een lineaire regel aan van 30 jaar vanaf de dag van het monteren van het asbest dak op het pand. “Naar aanleiding van de datum van 1 januari 2024 t.o.v. het verbod op het gebruik van asbest 1 januari 1994”.

Dekking en uitbetaling bij schade nu 2024 nadert

Onder andere Delta Lloyd en Interpolis hebben hun cliënten aangeschreven dat bij een totaal verlies een deel van de saneringskosten in mindering worden gebracht. Is er bij een gedekte gebeurtenis schade ontstaan aan een deel van het dak of gevel, dan wordt er een vergoeding per m2 beschadigd asbest vergoed. Moet er bij het herstel van deze m2 meer asbest verwijderd worden, dan worden de kosten daarvan niet vergoed, ook niet als u door de overheid daartoe verplicht wordt.

De maximale vergoeding van de dak of gevelbekleding met isolatie loopt dan terug van € 27,00 (geïsoleerd in 2018) tot € 4,50 (geïsoleerd in 2023).

De maximale vergoeding van de dak of gevelbekleding zonder isolatie loopt dan terug van € 18,00 (niet geïsoleerd in 2018) tot € 3,00 (niet geïsoleerd in 2023).

Dit is afhankelijk van de voorwaarden en kan natuurlijk per maatschappij verschillen. Tevens is het afhankelijk voor welke dekking er is gekozen, herbouwwaarde of nieuwwaarde. Verder zullen, indien er een opruimingskosten verzekering is afgesloten, alleen de kosten vergoed worden voor het opruimen en afvoeren van de beschadigde asbest materialen en niet van de omringende materialen.

Vanaf 1 januari 2024 is schade aan asbesthoudende dak of gevelbekleding niet meer verzekerd. Ook de kosten van het opruimen en afvoeren is niet meer gedekt.

Share This